Klatring er for børn, helt naturligt

Klatring skal først og fremmest være sjovt. Klatring er udover at være fysisk og krævende for kroppen, også udvikling af motorik, balance og bedømmelse. Klatring kræver ikke nødvendigvis høje klatrevægge og instruktører. En stor del af klatringen kan nemlig sagtens foregå tæt ved jorden uden brug af reb. Det essentielle ved klatring er netop bevægelse og det at være fokuseret i det der foregår under klatring.

Klatring for de 3-5 årige

Klatring er for børn i denne alder pirrende for deres nysgerrighed. Klatring og de evner der er forbundet hermed starter med at udvikles i denne tidlige del af barnets liv. Ønsker du at styrke barnets motoriske evner og klatrelyst kan du lade børneværelset dekorere med klatregreb på den ene væg og lade en tyk skummadras virke som faldunderlag nedenunder. Alternativt kan et dedikeret tumlerum benyttes. Vær dog opmærksom på at barnet hurtigt finder ud af at klatre hele vejen op til toppen. Sørg derfor for kun at skrue klatregrebene op til den højde, du mener er forsvarlig. Klatring er ikke farlig men det er vigtigt at tage sine forholdsregler.

Klatring for de 6-8 år

I denne alder er børn allerede meget udviklede i forhold til klatring. De prøver konstant grænser af og med deres efterhånden gode koordinations- og koncentrationsevne er klatring på stiger, legehuse, ribber, træer og klatrevægge en smal sag. Selv de mere avancerede bevægelser som at krydse hænderne er blevet en mere naturlig del af deres måde at udøve klatring på. Specielt i denne alder kan man som forældrer godt blive nervøs på sit barns vegne. Det er selvfølgelig helt naturligt men man skal huske på at knobs og blå mærker jo er en del af et barns liv. Indgå derfor nogle aftaler med dit barn omkring klatring. Hvor højt må der klatres op i træet, eller hvor tyk skal en gren være for at man kan være sikker på at den er stærk nok. På denne måde giver du barnet lov til at klatre men gør samtig opmærksom på hvilke faresignaler det er vigtigt at være opmærksom på.